Virėjų specialybės mokinių stažuotė Italijoje

Geras virėjas ir Italijoje, ir Lietuvoje turi būti geras virėjas!
Klaipėdos turizmo mokykla įgyvendino Leonardo da Vinci projektą „Lėtas maistas“ Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0822. Į stažuotę Italijoje vyko Klaipėdos turizmo mokyklos mokiniai bei projekto partneriai iš Tauragės profesinio rengimo centro ir Panevėžio paslaugų ir verslo mokyklų.

Mūsų mokyklos būsimi virėjai: Julija Nikolajeva, Andrius Graikšas, Vitalij Samuchov, Lukas Raškauskas, Artūras Dapkus, Julita Andrušaitytė 4 savaites dirbo 4 žvaigždučių viešbutyje „Hotel Pietre Nerre“ (www.hotelpietrenere.it). Jis yra Italijos pietryčiuose, Apulijos (it. Puglia) regione, Fodžijos (it. Foggia) provincijoje. Viešbutis yra šalia ilgo balto paplūdimio prie Adrijos jūros, 3 km nuo miestelio centro Rodi Garganico, taigi poilsiautojų ir turistų dėmesio nestinga.

Viešbutis daugiausiai svečių sulaukia sezono metu, todėl visada pasiruošęs: viešbutyje yra 120 vietų, 45 kambariai ir svečius aptarnauja 20 darbuotojų. Viešbutyje daugiausia lankosi italai, vokiečiai bei anglai. Gargano vietinė virtuvė atitiko „Lėto maisto“ gamybos principus: jos pagrindas yra rankų darbo makaronai, aliejus, šviežios daržovės, užaugintos aplinkiniuose soduose, žuvis, jūros gėrybės, tradiciniai nacionaliniai patiekalai. Regione apelsinai, alyvuogių aliejus ir pupos, žuvys turi pripažintus „Slow food“ pažymėjimus. Viešbučio virtuvė specializuojasi jūros gėrybių patiekalų gamyboje, tokių kaip midijos, ančiuviai, kalmarai, sepijos, krevetės. Taip pat svečius džiugina žuvų patiekalų įvairovė: Dorados, unguriai, auginami vietiniuose natūraliuose tvenkiniuose.
Projekto dalyviai mokėsi ruošti jūros gėrybes, žuvies, makaronų ir daržovių patiekalus, kepė duoną, gamino tradicinius itališkus valgius, rungtyniavo virėjo profesinio meistriškumo varžybose.
Kultūrinės programos metu buvo organizuotos ekskursijos į alyvuogių aliejaus gamyklą, putojančio vyno gamyklą, ekologiškus ūkius, kuriuose auginamos žuvys, daromi sūriai. Dalyviai lankėsi profesinėje mokykloje „Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione “Enrico Mattei”, dalyvavo virėjų ir konditerių pamokose.
Itališkas temperamentas, svetimos, bet svetingos kultūros stebuklai, nauji potyriai virtuvėje padės ne tik toliau mokytis virėjų specialybės, bet ir suteiks galimybę KTM mokiniams pažinti Italiją namuose.