Savarankiškumo, kūrybiškumo ugdymas, kuriant žuvies antruosius patiekalus

  • P1070522
  • P1070525
  • P1070536
  • P1070538
  • P1070542
  • P1070545
  • P1070547
  • P1070549

Balandžio 4 dieną V16VM mokiniams vyko netradicinė pamoka – savarankiškas darbas. Pamokos tikslas, iškeltas pagal modulinėje programoje nurodytas bendrąsias kompetencijas, ugdyti savarankiškumą, kūrybiškumą, problemų sprendimą, iniciatyvumą, informacinių technologijų panaudojimą, gamybos organizavimą.

Šios pamokos metu kiekvienas mokinys gamino savo sukurtą karštą patiekalus, pagal jau esamas receptūras, ir įvairius visiškai naujus patiekalus, sukurtus antrąjį žuvies patiekalą. Šio patiekalo gamybai jie ruošėsi visą kovo mėnesį, gamindami įvairius žuvies mokytojo, rinkdami jiems padažus, karštus papildomus ir pagrindinius garnyrus. Pamokai ruošėsi mokiniai atsakingai, kūrė savo receptūras, apskaičiavo reikiamus kiekius produktų patiekalui, derino skonius teoriškai ir praktiškai– rinkdami padažus, garnyrus, juos derindami prie pasirinkto šiluminio paruošimo būdo bei parinktų produktų.

Kiekvienas mokinys pristatė savo sukurtą patiekalą, pagrįsdamas savo tikslus ir parinktus produktus. Mokiniai degustavo savo ir draugų gamintus patiekalus, vertino jų skonį. Kiekvienas mokinys įsivertino savo patiekalo skonį, aiškindamas ko jis tikėjosi kurdamas patiekalą, analizuodamas kas jam pasisekė ir ką jis keistų, gamindamas tą patiekalą kitą kartą.

Mokinių sukurtus autorinius patiekalus vertino solidi komisija iš profesijos mokytojų. Komisijos nariai degustuodami patiekalus mokiniams aiškino, kokias patiekimo klaidas jie darė, kam geriau būtų tikę parinkti vienus ar kitus produktus, pasiūlė eilę vertingų patarimų, kuriuos galėtų panaudoti, kuriant patiekalus kitą kartą.

Mokiniai džiaugėsi įgyvendinę savo kūrybines idėjas, gaminant, kuriant antrąjį žuvies patiekalą, galėdami savo idėjas įgyvendinti kiekvienas praktiškai.

 

Netradicinę pamoką pravedė profesijos mokytoja Vida Mališauskienė.