Kipro virtuvė: kas yra „mezė“?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Spalio pabaigoje Klaipėdos turizmo mokyklos mokytojos Nijolė Budraitienė, Audronė Dalibagienė, Erika Lenkauskienė, Inga Poškutė, Reda Saukantienė, Ilona Stasiulienė ir Inga Variakojienė pagal Erasmus+ projektą „Kokybės gerinimas profesiniame mokyme“ vyko į darbo stebėjimo vizitą Limasolyje, Kipre. Stažuotės metu daug dėmesio buvo skirta Kipro kulinarijos kultūros pažinti. Kipriečiai itin vertina ir didžiuojasi savo turtinga šalies istorija, patyrusia įvairių kultūrų įtakas, kurios puikiai atsispindi vietinėje gastronomijoje: čia susipynę turkų, graikų, armėnų, italų, prancūzų skoniai ir kvapai. Vizito metu buvo lankomasi vietiniuose restoranuose, tyrinėta nacionalinė Kipro virtuvė, tradicinio patiekalo „mezė“ gamyba. Atrandant vyno kelio maršrutą Kipre, aplankyta viena seniausių vyno gamybos įmonių, kur mokytojos susipažino su vietinio vyno gamybos technologija, vyno rūšių išskirtinumu. Itin įdomi patirtis buvo stebint konditerijos įmonės “Galactica and La galeria” veiklą, darbo metodus, konditerio darbo specifiką.  Vizito metu taip pat aplankyta Turizmo ir svetingumo technikos mokykla. Susitikus su mokyklos administracija ir mokytojais, diskutuota apie Kipro švietimo sistemos ypatumus, dalintasi gerąja mokymo patirtimi.

Be profesionalių vizitų, mokytojos taip pat turėjo galimybę aplankyti vieną labiausiai lankomų salos objektų – Kouriono archeologinę vietovę, Kipro kalnus ir legendinę Afroditės gimtinę.

Stažuotė suteikė galimybę įgyti vertingos socialinės, tarpkultūrinės, tarptautinio mobilumo patirties, užmegzti asmeninius kontaktus su profesinės mokyklos bei maitinimo įmonių specialistais, galinčius peraugti į puikius tarptautinio bendradarbiavimo projektus ateityje.