Etnografinių patiekalų diena „Ką valgė mūsų senoliai?“.

  • img_7388
  • img_7389
  • img_7390
  • img_7391
  • img_7392
  • img_7397
  • img_7394

Kūčių vakarą Vakarinės žvaigždės kviečiami lietuviai nuo seno pagarbiai sėda prie balto Kūčių stalo. Pabandykime ir mes šiek tiek priartėti prie senolių tradicijų. Dažniausiai Kūčių stalui ruošiama 12 patiekalų.

Kūčių stalas – šeimos jungtis – dengiamas vakarėjant, kai sutvarkyti, papuošti namai, šeima po pirties švariais drabužiais apsirengusi, o šeimininkė baigia ruošti valgius. Kūčių vakaro stalas – tai pasninko pabaiga, apogėjus – persivalgyti nevalia, bet stalo valgių būtina paragauti visų po truputį, kad pagerbtumėte savo ir kitų triūsą.

Visoje Lietuvoje būdingi Kūčių valgiai: kūčiukai, aguonpienis, silkė, žuvis, grybų patiekalai, avižinis ar spanguolių kisielius, žirniai, kviečiai. Rytų Lietuvai būdingesni kviečiai, žemaičiams – kanapių valgiai, spirginė, sriubalinė, šutintos bulvės, dzūkams – grybų sriubos, grikių miltų patiekalai, suvalkiečiams – žirniai, obuoliai, šalti patiekalai. Pagal tradiciją visi patiekalai turi būti pagaminti nenaudojant gyvūninės kilmės produktų.

Mokyklos bendruomenei ir pietaujantiems svečiams gruodžio 22 dieną sektorinio centro restorane buvo organizuota etnografinių patiekalų diena „Ką valgė mūsų senoliai?“. Svečiams pasiūlyta paragauti silkės su grybų svogūnų padažu,  silkės su obuolių krienų padažu, rasalynės su bulvėm, ausyčių įdarytų grybais, keptų grybų su riešutų padažu, menkės šutintos rasale su bulvių koše ir raugintais burokėliais.

Restorano svečiai pasidžiaugė ir padėkojo už pasidalintą patirtį ruošiant valgius Kūčių stalui.

Profesijo mokytoja Vida Mališauskienė.