AEHT profesinio meistriškumo konkursas Kroatijoje

  • IMG-8266
  • IMG-8281
  • IMG-8360
  • vireju rungtis
  • 76647944_358623414938306_737327412345307136_n

Šiemet jau 32-ąjį kartą AEHT (Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacija) organizavo konferenciją ir profesinio meistriškumo konkursus, kurie vyko Kroatijoje, Splite. Konkursuose vyko virėjų kulinarijos meno, kulinarijos dekatlono, konditerių, turizmo – turizmo vadybos, registratūros, kelionių gidų, padavėjų, somelje, kokteilių, baristų rugtys.  Dalyvius vertino restoranų ir viešbučių sektoriaus profesionalai. Konferencijos metu taip pat vyko seminarai, paskaitos.

Klaipėdos  turizmo mokyklos komanda varžėsi virėjų kulinarijos meno, dekatlono, konditerių ir kokteilių rungtyse. Komandos buvo sudarytos iš skirtingų šalių narių, tad dalyviams reikėjo ne tik pademonstruoti profesines kompetencijas, bet ir dirbant tarptautinėje komandoje gebėti bendrauti anglų kalba profesinėje srityje.

AEHT profesinio meistriškumo konkursuose mūsų mokyklą atstovavo Rugilė Staškūnaitė, Edvinas Smolskis (V18V gr.), Laura Kemzūraitė (K18Vgr.) ir Donatas  Baltrimas (PB18 gr.). Rugilė komandoje buvo su mokiniais iš Belgijos ir Portugalijos. Komanda turėjo pagaminti šaltą vieno kąsnio užkandį iš šviežios sardinės, karštą daržovių užkandį, panaudojant tris daržoves ir sūrį bei pagrindinį patiekalą – kroatišką sriubą „Brodettę“, kurią reikėjo patiekti novatoriškai, originaliai. Edvinas kartu su komandos nariais iš Slovakijos ir Olandijos  dalyvavo kulinarinio dekatlono rungtyje, kurioje reikėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus: daržovių pjaustymą, žuvies filetavimą, marinatų ir padažų paruošimą, žuvies marinavimą bei patiekalo patiekimą. Komanda turėjo pagaminti šaltą vieno kąsnio sardinės užkandį, vieno kąsnio užkandį su midijomis bei karštą pagrindinį patiekalą panaudojant raudonąją skorpionžuvę ir kalmarus. Rungties metu komandos nariai dirbo po vieną. Kas 5-7 minutes į ringą išeidavo vis kitas mokinys, kuris turėjo užbaigti kito pradėtą darbą bei atlikti užduotį. Konditerių rugtyje mokinė Laura gamino desertą, kuriame pagrindinis akcentas buvo štriudelis. Padavėjas ir barmenas Donatas be teorinės užduoties turėjo pademonstruoti ir savo įgūdžius praktinėje ir kūrybinėje rungtyje. Dirbdamas komandoje su porininke iš Italijos, jis ruošė ir patiekė klasikinį kokteilį, o kitoje rungtyje pristatė komisijai įvertinti savo sukurtą kokteilį.

Mokiniai ir profesijos mokytojos džiaugėsi  galimybe dalyvauti tokio aukšto lygio tarptautiniame konkurse, palyginti savo ir kitų šalių mokinių profesinius įgūdžius ir gebėjimą dirbti tarptautinėje komandoje.